Ce este un Boiler

In sine, boilerele sunt solutii de preparare a apei calde menajere, apa pe care o folosim in general la baie sau bucatarie. Desigur, in unele cazuri, pentru marimi mai mari, boilerele pot prepara apa calda pentru procese industriale, avand capacitatii de peste 2-3000 litrii.

      Pentru a incalzii apa necesara intr-o locuinta avem nevoie de combustibil. Boilerele pot folosii cu succes gaz metan, GPL, energie electrica (de la retea sau de la un generator de curent electric) sau un agent termic produs de o centrala termica sau, de ce nu, de un panou solar.

      De departe, solutia cea mai practica si economica este de a prepara apa calda menajera in boilere racordate la o centrala termica. Aceste boilere au o serpentina prin care circula agentul termic incalzit de centrala, ce va forma un transfer de caldura catre apa din boiler. De asemenea, exista tipuri de boilere cu doua serpentine, cea secundara preluand agentul termic de la un sistem de panouri solare, reusind sa functioneze impreuna sau alternativ, in functie de necesarul dvs de apa calda. In ambele cazuri boilerele pot fi dotate cu o rezistenta electrica ce poate incalzii independent apa pentru dvs in cazurile in care nu doriti sa porniti centrala termica, sau panourile solare nu functioneaza la capacitate din cauza timpului nefavorabil, find denumite boilere termoelectrice. Exista de asemenea si boilere solare, dedicate in intregime sistemelor de incalzire sau preparare apa calda cu panouri solare, cum sunt cele produse de Ariston, unul dintre cei mai mari producatori de termice.

       Ultima noutate in materie o reprezinta boilerele tip pompa de caldura. Acestea folosesc energia (caldura) din aer pentru a incalzi apa din boiler. In acelasi timp, fluxul de aer refulat poate fi folosit pentru racirea unei incaperi. Folosind compresoare de ultima generatie, cu consum de energie redus, aceste boilere pot asigura incalzirea apei calde cu costuri reduse cu pana la 70%.

      Cu functionare pe gaz, dar pentru nevoi mici sau moderate, puteti folosi instanturi pe gaz, sunt solutii comode ce va furnizeaza un debit de apa calda intre 10 si 14 litrii pe minut, fiind un raport excelent intre comoditate si ergonomia spatiului.

      Acolo unde nu aveti racordare la reteaua de gaze naturale, cea mai comoda solutie este boilerul electric. Acestea pot avea chiar si capacitati mici si au un format ce va permit ascunderea lor in mobila de bucatarie, de exemplu chiar sub chiuveta. Desigur, consumul de energie electrica este direct proportional cu volumul boilerului dar si de consumul dvs. Majoritatea boilerelor cu functionare pe gaz, suporta si modele pe GPL, singura modificare notabila fiind cea a duzelor sau a rampei de gaz. Boilerele pe GPL au avantajul ca nu depindeti de existenta unui racord la gaz metan sau a investitiei intr-o solutie pe gaz metan.

      Cu siguranta avem si o solutie ieftina, boilere ce pot utiliza combustibil solid, de exemplu lemne. Nu au un randament foarte bun si sunt incomode in exploatare, dar costurile de producere a apei calde sunt minime, ceea ce poate fi un avantaj imens in unele gospodarii din mediul rural sau pentru cabanele de munte.
 
    Fie boilere solare, mixte, boilere indirecte sau termoelectrice, sau chiar a micilor instante, tehnologia actuala, va permite sa va acoperiti necesarul de apa calda menajera din gospodaria sau afacerea dumneavoastra in cele mai avantajoasa conditii pe care vi le ofera locatia.