Centrala termica: electrica sau pe gaz?

Centrala termica: electrica sau pe gaz?

Centrala pe Gaz     Locuinta dumneavoastra are nevoie de o sursa de caldura indiferent de anotimpul in care ne aflam. Aceasta este esentiala nu doar pentru ridicarea gradelor din termometru, ci si pentru apa calda, atat de necesara confortului vietii de zi cu zi. Centrala termica este cea mai la indemana solutie, avantajoasa atat din punct de vedere financiar, cat si din punctul de vedere al numeroaselor avantaje pe care le are. Intrebarea e ce sa alegere sa facem privind centrala termica: electrica sau pe gaz?

   Bineinteles, atunci cand dorim sa achizitionam o centrala trebuie sa avem in vedere numeroasele conditii cu care vine aceasta. Este posibil ca cea mai grea decizie sa fie cea in legatura cu tipul de combustibil aferent fiecarui tip de centrala. In articolul de azi vom aborda avantajele si dezavantajele unei centrale pe gaz, dar si ale unei centrale termice electrice. In timp ce primul tip de centrala utilizeaza gazul pentru a incalzi apa, cel de al doilea tip foloseste energia electrica si, utilizand niste rezistente electrice, aduc apa la temperatura optima, dorita de utilizator. De aici deducem si un prim avantaj al centralei termice electrice: ea poate fi functionala si acolo unde locuinta nu este racordata la reteaua de gaz. Un al doilea avantaj este acela ca avand in casa o centrala termica electrica veti fi siguri ca nu vor exista pierderi de caldura; acest lucru este posibil pentru ca tipul acesta de centrala nu arde cobustibili fosili atunci cand emite caldura.

     Centrala termica electrica este alegerea multor familii deoarece instalatia acestora este una relativ simpla, careia nu trebuie sa ii faci revizii des. Pe de alta parte acest model de centrala, asa cum am discutat mai sus, nu functioneaza prin arderea gazelor si astfel riscurile de poluare (spre deosebire de centralele pe gaz, acestea nu au nevoie de gura de evacuare) sau dezastrele de tipul exploziilor sunt in totalitate evitate. Datorita lipsei cosului, intr-adevar, acestea sunt mai estetice, pot fi incadrate in orice fel de spatiu, iar amplasarea lor nu ne da nicio bataie de cap. Centrala electrica, trebuie precizat, are un randament crescut, prezenta unor eventuale pierderi de caldure aproape ca nu este posibila. Acesta este un avantaj destul de convingator avand in vedere ca fiecare kwh are un cost din ce in ce mai mare. Spre deosebire de o centrala pe gaz, care poate scoate din buzunarul dumneavoastra o suma uriasa, in cazul in care nu aveti racord, la instalare, centrala electrica nu necesita "prinderea" la o retea comuna de gaze. Alte avantaje ale acestui tip de centrala sunt legate strans de dimensiunea locuintei; asa cum am mai spus, centrala electrica nu necesita in apropierea ei un perete exterior. Reviziile ei se fac rar, regulat insa, si nu implica preturi ridicate.

Centrala termica    Din categoria dezavantajelor unei centrale termice electrice probabil cel mai mare inconvenient al acestui tip de centrala este ca in cazul unor locuinte de dimensiuni mari acestea nu vor face fata. Daca racordarea era o problema in cazul centralelor pe gaze, trebuie sa mentionam faptul ca exista cazuri in care, pentru a se preta centralei electrice, reteaua electrica trebuie modificata. Un alt neajuns, legat intr-un fel sau altul tot de spatiu, il constituie faptul ca o centrala electrica nu va putea furniza imobilelor mari cantitatea necesare de apa. Un alt considerent pe care trebuie sa-l discutam este cel legat de costuri: avand in vedere ca electricitatea are un pret ridicat, este de la sine inteles ca o centrala care foloseste energia electrica in cantitati mari va veni la pachet cu o factura "stufoasa" la fiecare sfarsit de luna. Utilizand exclusiv curentul electric, in cazul penelor de curent, centralele electrice nu vor furniza nici caldura, nici apa calda menajera.

     In ceea ce privesc avantajele unei centrale pe gaz acestea debuteaza cu marele plus de a se potrivi cu orice tip de instalatie de incalzire, de la panouri radiante, la incalzirea prin pardoseala. Spre deosebire de cele electrice, centralele pe gaz pot tine pasul cu marimea locuinte si ii pot furniza acesteia atat caldura, cat si apa calda necesara unui mediu comod si placut, ambiental si igienic. Costurile unei astfel de centrale termice sunt mai scazute deoarece pretul gazului este cu mult mai mic decat al energiei electrice, iar cantitatea consumata nu este atat de mare. Tot legat de costuri un dezavantaj al unei model de centrala pe gaz este acela ca reviziile sunt periodice, dese si necesita costuri suplimentare; pentru un montaj centrala suta la suta sigur este necesar sa cereti ajutorul unei firme specializate sau sa consultati un magazin de centrale care va putea trimite o echipa in vederea instalarii acesteia. Un alt factor de care este bine sa tinem cont este cel al deteriorarii mediului inconjurator din cauza noxelor emise in aer; ba mai mult de atat, nu uitati ca gazul nu este altceva decat o resursa naturala epuizabila, iar pretul acestuia este in continua crestere.

Termostat Calorifer    In general, comparand aceste doua tipuri de centrale putem atribui avantaje si dezavantaje in consecinta: ce are una, nu are cealalta si tot asa. In cazul unei eventuale debransari de la reteaua centralizata de incalzire incercati sa tineti cont de toti factorii si, daca se poate, pe langa instalarea unei centrale electrice sau a uneia pe gaz, incercati sa gasiti solutii de izolare termica a locuintei pentru a eficientiza existenta unei centrale termice, indiferent de tipul de centrala termica: electrica sau pe gaz, in casa dumneavoastra.